odold agenda

Som ni säkert noterat har jag och Jenny blivit föräldrar. Detta har förutom att vi fått en fysisk bebis även förändrat sättet vi resonerar kring det mesta i vår relation. Istället för att som förr samla plus- och minuspoäng i relationen samlar vi nu argument inför en eventuell vårdnadstvist. Så fort någon tar ett beslut eller yppar något som skulle kunna skada målet i en framtida vårdnadstvist är vi snabbare än blixten att markera detta. Det kan handla om allt från att strunta i att ta på gossen mössa när man bara ska frakta honom mellan t.ex. bilen och en byggnad till att stoppa i den 7 månader gamla Ivan en maträtt ämnad för barn från 8 månader. Allt samlas på hög i hjärnan och den mentala kapprustningen är synnerligen närvarande i vardagen.

”Det där kommer inte se bra ut i rätten” är en vanlig kommentar när något gått snett. ”Du är inte direkt en lämplig vårdnadshavare” kanske man säger när partnern missat att gossen ligger och pillar på hemmabioanläggningen. Svalt men direkt kommer den syrliga kommentaren.

Du är granskad och allt du säger eller gör kan användas mot dig på den yttersta dagen. Det kalla kriget i den varma kärnfamiljen, bakom de inbjudande lamporna döljer sig ett strategiskt maktspel. Vem som är vinnaren? Om det ens finns en vinnare så är det rimligtvis gossen som fått två föräldrar som båda är livrädda att blotta sina svagheter i barnuppfostran. Ett litet barn, två ännu mindre föräldrar.

Men… så gör säkert alla.

Kommentera