I matbutiken

Vad bör ni tänka på? Låt mig sammanställa en lista med de viktigaste detaljerna:

 1. Ta den största vagnen för optimal produktöversikt.
 2. Ta med en penna som du kan använda för att stryka över de produkter på matlistan som du lagt i vagnen. Alternativt använd någon form av för ändamålet anpassad mobiltelefonapplikation.
 3. Handla sent på kvällen, förslagsvis på fredagen. Lugnet är nästan magiskt.
 4. Utnyttja rabattkuponger men låt dem inte utnyttja dig. Behöver du verkligen de insparade två kronorna lika mycket som du behöver familjepacket ister?
 5. Köp hel färsk laxsida istället för fryst lax. Betydligt mycket godare, bara att stycka upp och frysa in själv. Priset? Sjukt nog i samma nivå som den frysta fullaxen.
 6. Kokosmjölk? Köp bara Santa Maria Extra Creamy Coconut Milk. Istället för mjölkliknande vatten av kokoskaraktär får du då en krämig kokosmjölk som ger maträtten en smak av… kokos! (Nej, jag är inte sponsrad. Santa Maria får dock gärna skicka en pall i efterhand som tack).
 7. Välj inte alltid det billigaste alternativet. En lite dyrare kvalitetsvara kan ge en betydligt förhöjd livskvalitet. Det är de små sakerna i vardagen som gör det.
 8. Var extra noggrann när du väljer kött, banan, kaffe, mejeriprodukter och potatis. Leta efter miljömärkning.
 9. Kontrollera kvittot. Kontrollera ALLTID kvittot. På vår ICA får man t.ex. 25:- i tillgodokvitto vid fel pris/ej dragen rabatt. Hur ser policyn ut i din butik?
 10. Leta alltid efter en bra deal.

Har du något tips? Bidra gärna i kommentarsfältet.

Iväg till affären nu och köp er lyckliga.

1 Comment

 1. Tomas Gullström · 28 augusti, 2013 Reply

  Detta ämne förtjänar en omfattande doktorsavhandling för att man som kund och konsument på ett optimalt vis ska kunna tillgodogöra sig alla möjligheter och undvika alla fällor som finns i en matbutik. Tyvärr lämnar detta kommentarsfält inte utrymme för detta. Jag ska därför fatta mig kort och välja ut några godbitar som alla kan ha nytta av:
  Först och främst gäller det punkt 5 och 8. Lax odlad i Norge har enligt vad jag hört och läst mycket negativ påverkan på havsmiljön då stora mängder av främst kväve och fosfor läcker ut från odlingsburarna. Undvik således denna lax och köp vildfångad. Miljömärkta varor kan vara bra men det finns vissa om och men som man som konsument ska vara medveten om. Exempelvis de ökade utsläppen av koldioxid som blir följden när ogräs ska tas bort manuellt eftersom kemiska bekämpningsmedel inte tillåts i Kravproduktion. Traktorer sköter detta merarbete vilket betyder ökad åtgång av diesel vilket i sin tur.. ja ni fattar. Likaså blir det mindre mängd mat per odlad yta jämfört med ”vanlig” mat vilket förstås också har sina sidor. Tänk alltså förnuftigt vad gäller miljömärkta varor och inhämta fakta från fler håll än enbart de som förespråkar ett enda alternativ.
  Så slutligen till mitt bästa tips:
  Planera inköpen så att du slipper slänga mat. Att slänga mat är ett rent hån mot allt och alla: plånboken, bonden som producerat maten, miljön, de fattiga som inte ens har någon mat o.s.v. Köp alltså inte mer än du kan äta upp och lita på dina sinnen mer än på bäst före datum.
  Ha en trevlig stund i butiken!

Kommentera